« slegs vir vrouwen | Main | vanochtend bij de koffieautomaat »

05 januari 2008

slegs vir vrouwen (2)

Ik kreeg vrij veel reacties op het bericht hieronder, vrijwel allemaal met de genuanceerde boodschap: zeikerd, wat is er in hemelsnaam mis met een literaire prijs voor vrouwelijke schrijvers?
Nou, niks.
Behalve dat de prijs precies het tegenovergestelde bereikt van wat ze beoogt: vrouwen eerlijker kansen bieden.
Op de website van de Anna Bijns Prijs staat als rechtvaardiging: 'Nog steeds wordt kwalitatief hoogstaande Nederlandstalige literatuur van vrouwen nauwelijks opgemerkt door literaire jury’s. De laatste keer dat een vrouwelijk auteur de Libris Literatuur prijs kreeg toegekend, was in 1994. De laatste keer dat een vrouwelijk auteur bekroond werd met de AKO Literatuurprijs was in 1995.'
Ja, en?
De laatste keer dat de AKO-prijs door een neger werd gewonnen was, o, in...
Het is toch niet waar zeker? DE AKO-PRIJS IS NOG NOOIT DOOR EEN NEGER GEWONNEN!
Snel, een literaire prijs voor negers!

Volgens de initiatiefnemers van de Anna Bijns Prijs worden vrouwen gediscrimineerd als het om literaire prijzen gaat. Terwijl het eerder een simpel geval van statistiek is: als er in een land zeven keer zoveel mannelijke als vrouwelijke schrijvers zijn (het kan een paar procenten schelen), dan is de kans dat een literaire prijs door een man wordt gewonnen aanzienlijk groter. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de meedingende schrijvers (zoals wij allen weten zegt het winnen van een AKO- of LIBRIS-loterij bitter weinig over de literaire kwaliteit van een boek), en alles met de kwantiteit.
Wat de directie van de Anna Bijns Prijs zou moeten doen is niet de bestaande schrijfsters belonen, maar nieuwe schrijfsters stimuleren. Hoe meer schrijfsters, hoe meer kans dat er een wint.
Maar wie ben je als winnares van de Anna Bijns Prijs? De beste schrijver onder de vrouwen. Dat is hetzelfde als het winnen van een race waarvan de helft van de deelnemers niet mee mocht doen omdat ze al teveel prijzen gewonnen hadden. Je bent de beste van de stumpers die anders niet konden winnen. Ik kan me niet voorstellen dat je dat een eer vindt.

En nou niet gaan roepen dat vrouwen en mannen ook gescheiden sporten en schaken. Wat schrijven betreft zijn we allemaal even goed, ongeacht ons geslacht (dat zijn niet mijn woorden, dat vinden hullie van de Anna Bijns Prijs.)


jaeggi om 05 januari 2008 23:02