« bedreigd bij de pinautomaat | Main | de naam van de stadsdichter (slot) »

28 januari 2008

de naam van de roo... eh, stadsdichter

Het wordt zo langzamerhand tijd de naam van de nieuwe Amsterdamse stadsdichter bekend te maken. Over twee dagen, op woensdagavond 30 januari a.s., draag ik in Paradiso mijn ambts... eh, dinges aan hem over.
Omdat iedereen ervan uitgaat dat ik wel zal weten wie mijn opvolger wordt, word ik de hele dag staande gehouden en met knipogen bestookt. En? En ? Wie wordt het? Kom... Toe... Maar waarom zou ik dat weten? Als stadsdichter heb je heus niet meer toegang tot de geheime vergaderzaaltjes van de gemeente dan als ambtloos burger. De komende twee dagen ben ik dus vrij onafgebroken op de radio en in lokale media aan het ontkennen dat ik weet wie het wordt (zie onder voor tijden en frequenties).
Dit doe ik omdat u, trouw lezer van dit weblog, het eerste recht op die naam hebt. Want natuurlijk weet ik verdomd goed wie het is.

Het is de bekende dichter, romanschrijver en ex-LIBRIS-prijswinnaar Barre Knoert.

Post Scriptum
Overigens is het niet zo, zoals op sommige literaire kletssites wel wordt gemeld, dat de nieuwe stadsdichter benoemd wordt door de centrale stad. De benoeming van de tweede stadsdichter komt van dezelfde autoriteit als de eerste stadsdichter. En zolang Amsterdam dat ingewikkelde en totaal overbodige stadsdelensysteem behoudt, zal de stadsdichter benoemd worden door stadsdeel Centrum, net als de Westerparkdichter benoemd wordt door stadsdeel Westerpark.
Andere stadsdelen hebben natuurlijk het volste recht hun eigen stadsdichter te benoemen - mits zij die netjes betalen - maar afgezien van enkele halfslachtige pogingen is daar tot nu toe niet veel van gekomen. Het valt ook niet mee, een stadsdichter aanstellen en begeleiden. Hulde dus aan stadsdeel Centrum voor het initiatief en het doorzettingsvermogen. Ik ben tot gek wordens verheugd dat men besloten heeft het stadsdichterschap voort te zetten, en ik weet zeker dat er na Barre Knoert ook een derde stadsdichter zal komen. En een vierde.

Interviews op de radio morgen 30 januari: tussen 12.02 en 14.02 in het VPRO-programma Cantina, presentator Jaap Boots, met een interview over het stadsdichterschap en de vorderingen aan mijn nieuwe roman, en mijn 10 favoriete platen aller tijden. Daarna om 15.30 in de uitzending bij Harmke Pijpers op BNR nieuwsradio.

Vanavond (of donderdagavond) is er een interview op radio 1, bij BNN, vanaf half 10. Ik weet even de naam van de interviewer niet, en ook de naam van het programma moet ik schuldig blijven, maar als u gewoon om half 10 vanavond afstemt op radio 1 komt alles vanzelf goed.

jaeggi om 28 januari 2008 20:14