« een korte samenvatting van de oneindigheid | Main | nergens is een veilig plekje »

22 mei 2006

luxeproblemen

Voor onze derde housewarming kregen we een espressosetje: een soort Italiaans designachtig rekje waarin zes espressokopjes (pastel-paars, pastel-oranje, pastel-groen, pastel-geel, pastel-rood, pastel-mauve) en de zes bijbehorende schoteltjes op een gewiekste manier zijn opgehangen. Twee weken lang naar volle tevredenheid gebruikt: je tilt het bovenste kopje eruit en pakt daaronder het bijbehorende schoteltje. Kindje in de kolenbak.
Eergisteren ging het mis. Mijn vriend H. dacht even te moeten helpen bij de borrel. Kan ik iets doen? vroeg hij, en ik zei: ja, doe even de kaas en de mosterd op een schoteltje.
Maar niet die! riep ik, maar het was al te laat. Hij had een grote veeg mosterd op het pastel-mauve bordje gesmeerd. Dat moest dus in de vaatwasser, na afloop. Het probleem was nu dat het pastel-mauve kopje zich op dat moment bovenaan in de Italiaanse design-sleuf bevond. De eerstvolgende keer dat wij koffie dronken moest ik er dus een niet bijpassend schoteltje onder passen, of halsbrekende toeren verrichten om het verlangde kopje onder de andere vandaan te wurmen. Niet een ontspannen espressomoment zoals je je dat voorstelt.
Het werd dus het rode schoteltje. U voelt hem al aankomen: de eerstvolgende keer dat wij koffie zetten stonden het pastel-paarse en het pastel-gele schoteltje tegenover elkaar.
Omdat wij niet tegen vloekende pastelkleuren kunnen, hebben we kordaat het hele pastel-servies in de vaatwasser geplaatst en daarna, schoon, weer in het designrekje teruggezet.
Maar de orde is weg.
Zolang we er enkel espresso uit dronken ging het best, maar de ban is nu gebroken: op de een of andere manier is altijd het schoteltje dat je nodig hebt zoek, en pas na lang en verbeten speuren vind je het terug onder de pot van de clematis, krioelend van de pissebedden. Ook geen espressomoment.
Ik drink mijn koffie nu weer uit een mok met het opschrift: ‘Verliefde mensen leven langer.’


NB Liefhebbers van dit blogje lazen ook dit.


jaeggi om 22 mei 2006 00:04