« zomerfeuilleton (slot) | Main | de leo beenhakker van de literatuur »

09 augustus 2005

nachtzwemmen

In de maanden voordat mijn eerste boek uitkwam, de dichtbundel Cowboys hebben het maar makkelijk, heb ik klamme nachten doorwaakt omdat ik bang was dat een of andere vuige dichter er vr mij vandoor zou gaan met die geweldige titel.
Dat gebeurde niet.
In de dagen voordat mijn tweede boek uitkwam werd ik weer gekweld door de angst dat iemand met mijn titel aan de haal zou gaan. Ik zou toch niet de enige zijn met het oergeestige idee om je debuutroman de titel De Tol van de Roem mee te geven?
Het gebeurde niet.
Ik vroeg andere schrijvers er eens naar - heel voorzichtig, maar gelukkig bleek het een bekende angst. Op het moment dat je je definitieve titel had gekozen ging je over straat met n blik op je binnenzak en n blik op de lucht, of de gieren al boven je hoofd
cirkelden. Daarom houden de meeste schrijvers hun titel geheim tot het laatst, alsof ze bang zijn dat ze met hun titel ook hun hele boek kwijtraken - een even rationele angst als van de spreekwoordelijke inboorlingen die niet gefotografeerd willen worden omdat ze vrezen hun ziel te verliezen.

Inmiddels ben ik rustiger. Ik ben niet meer bij elk boek bang dat mijn titel al vergeven zal zijn, want de ervaring heeft geleerd dat ik titels kies waar anderen niet op komen. (Zelfs Sorry dat ik het paard en de hond heb doodgeschoten is door niemand geclaimd - ombegrijpelijk).
Toch komen titeldubbelingen regelmatig voor.
De meest gebruikte titel in het Nederlands is Vermoorde onschuld. Een vroegere vriendin van mij gebruikte die titel voor haar eerste roman. Ze lag er kennelijk geen seconde wakker van dat er al een kleien veertig boeken met die titel bestonden.
Ook een verleidelijke titel die je juist niet moet gebruiken is Nachtzwemmen. Dit weet ik omdat:
- ik ooit heb overwogen om mijn tweede roman zo te noemen. Ik heb een nachtje wakker gelegen, en de volgende ochtend de titel veranderd in Held van beroep;
- de derde dichtbundel van Hagar Peeters zo heet;
- de debuutroman van Peter du Gardijn zo heet.
Peter du Gardijn?
Ja, de nieuwste debutant van De Bezige Bij.
De Bezige Bij? Is dat niet ook de uitgeverij van Hagar Peeters?
Ja, nou je het zegt. Zouden ze het bij de Bij geen probleem vinden dat ze twee keer binnen n jaar dezelfde titel gebruiken voor twee verschillende boeken? Geeft dat geen verwarring?
Ach, daar hebben ze het bij de Bij veel te druk voor. Die liggen daar heus geen nacht van wakker.

jaeggi om 09 augustus 2005 11:35

Post a comment
Remember Me?