« londen | Main | vangst van de dag »

08 juli 2005

goedemorgen teleurgestelde volkskrantlezers

Welkom op het weblog van Adriaan Jaeggi.
Voor degenen die Zijn wekelijkse column niet kunnen missen (zoek hulp!): op deze plaats vindt u bijna dagelijks nieuw werk, en in elk geval elke week een nieuwe column.
Tevens wordt u hier op de hoogte gehouden van de vorderingen aan Adriaan Jaeggi's nieuwe roman, roddel en achterklap, nieuwe recepten die te vies zijn voor de krant en de allernieuwste modellen boomhutten.
Onderstaande column is enkele weken geleden geschreven voor het Volkskrant magazine, maar is nooit geplaatst, omdat.... Nu, misschien begrijpt u zelf wel waarom.
Prettig weekend.


De voorspellingen van Li

Even dat u het weet: in de zomer van 2005 zijn we óf Prinses óf Held. Trendgevoelige mannen en vrouwen kijken hun garderobe af bij Barbie en we eten veel gestoomde Chinese deeghapjes. Als toetje nemen we een nostalgische salmiakbol of retro-kaneelstok. Daarna vegen we onze monden af met een servet met Indiase fantasieprint, want India is ongelooflijk in opkomst.
Tot zover de voorlopige resultaten van het onderzoek naar de trends van 2005. Het beeld is hier en daar misschien nog wat onsamenhangend, maar dat ligt aan mij en niet aan de trendwatchers, want dat zijn niet de minste. De dim-sumvoorspelling is van ‘style-verslaggever’ Ivo Weyel. Zijn eksterogen hebben hem nog nooit bedrogen, en dit jaar zeggen ze: tapas zijn uit. In de zomer van 2005 zullen dus die leuke bamboe dimsum-mandjes het straatbeeld domineren. Net als salmiakbollen, kaneelstokken en ander nostalgisch snoepgoed, want ‘de mensen willen weer smaken van vroeger proeven’ – althans volgens F. Swart van het ‘voedselinnovatie- en adviesbureau Innovaction’ (Even terzijde: er gaan soms maanden voorbij zonder dat ik de behoefte voel om God te danken, maar toen ik hoorde dat er in ons land plaats is voor een ‘voedsel-innovatiebureau’ ben ik op mijn knieën gezonken en heb een dankgebed hemelwaarts gezonden).
Natuurlijk heb ik ook de Moeder aller Trendwatchers geraadpleegd: Lidewij Edelkoort. Wie iets wil weten over trends kan niet om haar heen. Lidewij laat zich tegenwoordig Li noemen. Lidewij, pardon, Li heeft het stadium van het eenvoudige waarzeggen (‘u gaat deze zomer een lange reis maken en zult een donkere vreemdeling ontmoeten’) achter zich gelaten en is verheven tot trendgoeroe. Haar trendwatchen heeft nu de autoriteit van echte zieners als Delphi, Nostradamus en Jacko (die gorilla uit de Berlijnse Zoo die de beurskoersen beter voorspelt dan de AEX). Tot voor kort hield Li zich bezig met de terugkeer van het naveltruitje, maar nu richt ze haar astrale oog op de hele wereld. En het zijn geen vrolijke dingen die ze daar voorziet. Over 2004: ‘het ineenstorten van de toren van Babel is vergelijkbaar met de Twin Towers. In Babylon sprak iedereen dezelfde taal en leden de mensen aan hoogmoedwaanzin en wilden tot in de wolken bouwen. Ook de huidige westerse wereld lijdt aan hoogmoedwaanzin. Er wordt gebouwd tot in de wolken en de aarde wordt geëxploiteerd tot gewin van de mens. De Twin Towers zijn nu ingestort, en de verschillende werelddelen begrijpen elkaar niet meer.’
Dat is een nadeel van nieuwe goeroe’s: vrolijk zijn ze zelden. Een goeroe die net begint moet een stempel zetten, en met het voorspellen van een prima jaar met veel zon verspeel je direct je geloofwaardigheid, dus is het aanvankelijk een en al ellende wat ze voorspellen. Gelukkig is Li’s verwachting voor 2005 iets vrolijker: ‘in 2005 is er een groot gevoel van optimisme. In de zomer van 2005 zijn we óf Prinses óf Held, omdat het kind binnen het gezin, met twee werkende ouders, ook de prinses in huis is. Kinderen gaan als prinses of held verkleed naar school.’ Verder: ‘nerdy’ ruitjesoverhemden met korte mouw voor de mannen en voor de vrouwen Barbie-rokjes, vanwege het wegvallen van alle leeftijdsgrenzen. En globalisering is uit, by the way.
Zo jongleert Li even soepel met de trends als een goochelaar met konijnen. Haar uitspraken zijn even verrassend als de voorspelling dat morgen de zon weer zal opgaan, maar in de wereld van de trendwatchers maakt het niet uit of je een juiste of verrassende voorspelling doet, als je voor elke eventualiteit maar het juiste kleding-advies hebt, en een suggestie voor de bijbehorende cocktail.
Burn-out? Cocoon jezelf gezond in je Bollywood-interieur. Stress op het werk? Spijkergoed! Slechte aardappeloogst? Voel je als herboren in de nieuwe, wijde, supervrouwelijke bloezen (neo-hippy wordt het helemaal). En waar u en ik misschien bang zijn voor enge Koreaanse en Irakese kernbommen, daar ziet waarzegster Li de nieuwste trend: het wordt één grote barbecue, in 2006.

jaeggi om 08 juli 2005 23:13

Post a comment
Remember Me?