« laatste column | Main | londen »

07 juli 2005

een na laatste column

Dat is nou wel weer grappig: mijn een-na-laatste column in de Volkskrant blijkt de beste column van het jaar. Dat maak ik tenminste op uit de reacties: iedereen heeft het erover, zelfs mensen die nog nooit eerder een column van me lazen ('Ik ben meer een NRC-man').
Het is het meest voor de hand liggende onderwerp dat je maar kunt bedenken, en hij stond in een uurtje op papier - maar die mazzel heb je af en toe.

Voor de mensen die zich afvragen of Mr Archiebald en zijn ongure makkers echt bestaan: jazeker. De officiële naam is scammers. En het leukste is: er bestaat een groep mensen die er een sport van maakt scammers aan het lijntje te houden, door zich voor te doen als onnozele Europeanen die best mee willen doen met een lucratief handeltje.
Soms lukt het zelfs om ze geld afhandig te maken. Alles over deze helden zonder vrees of blaam, de dappere scambaiters vind je hier.

Dit was mijn scambait van vorige week:

Geacht Volkskrant Lezer,

Mijn naam is Archiebald Kiboto III, advocaat en procureur. Ik schrijf u met grote vertrouwen en verschrikkelijk vriendschap tussen ons landen. Ik heb de eer te zijn persoonlijk advocaat van mr. Adrian Jaeggi esq., ingezetene van uw land, die vakantie doorbracht heeft in Happy Sunshine Beach Resort hier in Nigeria dit maand.
Op 6 juni jongstleden mijn cliënt en zijnerzijds partner, zijn geïnvolveerd geraakt in uitzinnig automobielongeluk op Sagamu express road Ondo State Nigeria. Helaas jammer al inzittenden van desbetreffende auto verloren hun leven. Sindsdien zijn mijn pogingen om nabestaanden van mijn cliënt op te sporen. Na verscheidene onsuccesvolle poging ik heb besloten naam van mijn cliënt via Internet te traceren zodoende vandaar ik u contacteer op deze wijze. Bronnen informeren mij u als goede behulpzame bekende van mr. Adrian Jaeggi.
Ik contacteer om verzoek te helpen in overdracht van vijftien miljoen zeven honderd Euro (€15,700,000), achtergelaten door mijn cliënt in Lagos First Trust Bank. Dit bedrag staat op punt van geconfisqueerd of onwerkelijk gemaakt door Security Finance Firm volgens locale wetgeving. U abonnee van Volkskrant als wettelijk erfgenaam van mr. Jaeggi wijlen columnist van dit krant volgens Nigeria State Law.
Alstublieft wees verzekerd van mijn vlekkenloos reputatie in mijn land. Ik representeer firma met meer dan vijfhonderd kantoren en klanten over de hele wereld. Ik heb ontvangen mijn educatie met mr. Olusegun Obasanjo en General Abdulsalami Abubakar, voormalig presidents van Nigeria, en man die mijn zwemmingbad schoonmaakt is goede bekende van mr. Ahmad Tejan Kabbah president of Sierra Leone.
Ik heb ontmoet mr. Jaeggi aan zwemmingbad van Hilton Hotel in Lagos City. Hij mij introduceerde bij lezers van zijn beroemd column in de Volkskrant, grootste nieuwspapier van de Nederlands. Mr. Jaeggi is groot connoiseur van lokaal Nigerian suikerriet-rum en beroemd auteur van menig boek. Daarom ik wend mij tot u groot lezerspubliek van Nederlands, in herinnering van Mr. Jaeggi, die in Nigeria groot kapitaal in Lagos First Trust Bank van vijftien miljoen zeven honderd Euro (€15,700,000) achterliet.
Op ontvangst van positieve reactie van uw persoon, wij zullen discussiëren de onmiddellijk overdracht van fondsen naar uw rekening. Volgens logische consequenties zal bedrag doorgeboekt worden met achterlating van hoop procenten voor uw hysterisch medewerking. Ik heb beschikbaar alle benodigd informatie en legale documenten, inclusief overlijdensact van Mr. Adrian Jaeggi, voorheen van De Volkskrant, The Netherlands.
Hoe is manier van medewerking?
Alstublieft te bellen nummer 0141 45 5114 en vragen naar mr. Archiebald, voor te checken uw gegevens van relatie met mr. Jaeggi. Houd gereed uw creditcard-nummer voor mr. Archiebald. Dit is gedaan voor uw beschermiong.
Alstublieft tevens adres woonplaats en familie door te geven in verband met wettelijk transfer van grote bedragen naar uw huisadres. Uw percentage zal word afgeleverd in groot discreet container (huidig koers Nigeriaans munt Naira 155.000.000 NGN = € 1,25), in plastic zakken van elk NGN 1.000.000.000. Daarnaast dringend verzoek uw ramen en deuren niet sluiten en autosleutels alstublieft in autoslot laat zitten. Verdermeer graag verzoek uw mobile telefoonnummer, e-mailadres en pincode door te geven aan Mr. Kumaldo.
Al uw gegevens zullen volstrekt vertrouwelijk behandeld worden. Uw adresgegevens zullen niet aan anderen worden verstrekt.
Ik willen dankbaar zijn voor spoedig reactie mijnerzijds. Uw vertrouwbaar en loyaal bediende,

A. Kiboto III

jaeggi om 07 juli 2005 22:15

Post a comment
Remember Me?