« vangst van de dag (4) | Main | tante »

17 juli 2005

any particular sort of adult

Van mijn veertiende tot, o, ergens voorbij mijn achttiende las ik enkel science fiction. Puur escapisme, ongetwijfeld: vanuit een ruimteschip in de omgeving van Cassiopeia is de aarde niet eens zichtbaar, laat staan de problemen die ik daar had achtergelaten.
Later moet je ontdekken dat de helden van je jeugd vaak heel beroerd schrijven: Heinlein, Harrison, Van Vogt, Asimov, zelfs Harlan ‘hoe kan ik schreeuwen zonder mond’ Ellison bleek niet zo goed als ik hem ooit gevonden had.
Toch keer ik af en toe bij ze terug. De meesten schrijven nog steeds en hebben inmiddels tegen de honderd boeken gepubliceerd, vaak onder allerlei krankzinnige pseudoniemen. Arnon Grunberg is bij mijn weten de enige Nederlandse schrijver die ook pseudoniemen nodig heeft om zijn enorme produktie bij te benen. Nederlandse schrijvers nemen graag de tijd voor een boek, dat is ze gegund, maar ondertussen ben je in Amerika een lazy bastard als je niet tenminste twee boeken per jaar schrijft.
Nu en dan kom ik mijn helden van vroeger weer tegen en we hebben nog altijd veel gemeen, en het is niet voor niks dat ik jarenlang onmetelijk van ze hield.

Something I had never considered before I began to write, is that for many years I never had any sort of strong drive to become a writer. As a child I never had much of a strong drive to 'become' any particular sort of adult, which gave me many moments of depression and guilt.’
- Harry Harrison

jaeggi om 17 juli 2005 15:35

Post a comment
Remember Me?