« tot dusver ongebruikte titels | Main | verlanglijst »

18 januari 2005

McDonalds (2)

Nog even over die clown van McDonalds (zie ook mijn post van 14 januari): in de Washington Post werd niet zo lang geleden een doekje opengedaan over de mensen achter het clownsmasker.
Een ex-werknemer van McDonalds die dertig jaar de rol van de clown speelde, Geoffrey Giuliano, was vegetariër en is sinds zijn ontslag activist voor de dierenbeschermingsgroepering People for the Ethical Treatment of Animals.
Een andere voormalige Ronald was nog meer in de war: Joe Maggard werd in 1998 veroordeeld voor het plegen van obscene telefoontjes waarbij hij zich voordeed als Ronald. De rechter veroordeelde hem tot gedwongen anger-management therapie
Commentaar van McDonalds: ‘Mr. Maggard is definitely not Ronald McDonald.’
Als je dat weet word je niet rustiger van de mededeling dat er honderden, zo niet duizenden Ronald McDonalds zijn. Vrijwel elke stad in de VS heeft zijn eigen McDonalds-snackbar, en bijna elke McDonalds heeft zijn eigen Ronald de clown. Maar om de illusie dat er maar één clown is in stand te houden voor het McDonaldspubliek (bij ons hebben kinderen van een jaar of acht toch echt wel door dat dat hele verhaal van die hulp-Sinterklazen grote flauwekul is) houdt de hamburgerketen strikt in de gaten dat er nooit twee Ronalds tegelijk optreden. Op McDonalds’ eigen website stond bijvoorbeeld dat Ronald vorig jaar op een en dezelfde dag zou optreden bij franchises in Oostenrijk, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, New York and Rusland. Het commentaar van McDonalds: ‘There is only one.’
Nog één griezelig detail: Ronald mag niet knuffelen met kinderen. Als ze toch naar hem toekomen moeten Ronalds zich volgens de bedrijfsinstructie naar links keren en het kind vriendelijk op de rug kloppen.
Ronald de clown die kinderruggetjes beklopt terwijl zijn collega’s achter de schermen dagelijks tienduizenden koeien in de gehaktmolen duwen: bij dat beeld wou ik het even laten voor vandaag.

(voor wie het hele artikel wil lezen: www.inebriantia.org/2003/06/ronald_mcdonald.html)

jaeggi om 18 januari 2005 10:47

Post a comment
Remember Me?