« bericht van de bouwvakkers | Main | Ayaan »

22 november 2004

rota nostra (II)

In Amsterdam, bij het Centraal Station, staat de fietsflat. Dankbaar onderwerp voor fotograferende Japanners: drie verdiepingen geparkeerde fietsen boven elkaar.
Er is nooit plaats. De onderste twee verdiepingen zijn een grote knoedel van fietsen, en steeds als je denkt een gaatje gevonden te hebben liggen daar de verminkte resten van een fiets, alleen het frame nog vastgeketend aan het fietsenrek. Ik heb mensen hun fiets domweg over de stoffelijke resten van zo'n slachtofferfiets zien duwen om een plaatsje te hebben.
Zij weten kennelijk niet dat er een derde verdieping is.
De derde verdieping is open van boven, je hebt er een schitterend uitzicht over het water, de rondvaartboten en een stuk binnenstad, en er is altijd plaats voor je fiets.
Bovendien kun je er heel hard van de helling rijden, met de wind in je haar en je handen los, een heerlijke tien seconden voor je keihard in de remmen moet, om niet in de haven te belanden.
Dat doen we elke week, met een man of tien. We verzamelen bovenaan de fietsflat, ieder met zijn eigen fiets.
Regels: je mag één keer afzetten (net als bij skeleton en bobsleeën), daarna moet je je voeten van de trappers halen en mag je niet meer trappen of remmen tot je beneden bent.
Beneden staat Joris in zijn rolstoel, met zijn stopwatch.
De winnaar is soms degene die het eerst heelhuids beneden is, maar je krijgt ook punten voor losse handen en schreeuwen.
Een keer per week, laat in de middag, rijden we onze Ronde van de Fietsflat. Rota Nostra.


jaeggi om 22 november 2004 09:59