« ziek | Main | kietelen »

23 april 2008

vanonder het bureau


Mijn computer is seniel aan het worden.
De eerste keren dat zijn geheugen hem in de steek laat doe je onbewust of je het niet merkt. Je bent aan het ouwetje gehecht. Maar zijn geheugenverlies wordt erger. Op een gegeven moment kan hij niet eens meer een middelgroot bestandje bewaren. Als ik vraag waar hij het gelaten heeft gaat hij als een dolle zoeken, om na lange tijd triomfantelijk op te duiken met het verkeerde. Als ik dan, zo aardig mogelijk, vraag of hij nog eens wil zoeken houdt hij koppig vol dat dit is wat ik zocht.
Ook heeft hij last van waandenkbeelden. Zo denkt hij de hele tijd dat ik wil uitloggen terwijl ik nog aan het mailen ben. Hij kan ook geen twee dingen tegelijk meer doen, zoals de post ophalen en tegelijk rekeningen betalen. Maar echt gênant is dat hij geen schaamte meer heeft. Hij onderbreekt rustig mijn chatgesprek met de mededeling dat hij hoognodig overbodige bestanden moet lozen. Ik schaam me soms rot.
Mijn computer is nog uit de vorige eeuw, en dan merk je toch dat die ouwetjes de moderne tijd niet aankunnen. Hij is nu in het stadium dat als hij klem komt te zitten hij geen meter meer voor- of achteruit durft en alleen nog maar ineengedoken in zijn hoekje onder mijn bureau wil blijven zitten, zachtjes hijgend.


jaeggi om 23 april 2008 15:37