« de enige woordspeling die vandaag in me wil opkomen | Main | kindervers »

03 oktober 2007

het hebzuchtseizoen

Er zijn ergere dingen dan het krijgen van een cadeaubon, maar niet veel. De ontvanger van een cadeaubon weet namelijk één ding zeker: de vriendschap heeft zijn langste tijd gehad. De gulle gever is zelfs de kleine moeite van het kopen van een boek of cd uit de Top 5 teveel moeite geweest. De cadeaubon moet dan ook vooral beschouwd worden als een feilloos middel om zieltogende vriendschappen mee te beëindigen.
Marginaal minder erg dan een cadeaubon is een cadeau uit de Kadowinkel.
Kadowinkels heten Hebbes! of Habbekrats. Mensen die geen talent hebben voor het kopen van cadeau’s gaan naar een kadowinkel, waar ze, de naam zegt het al, dingen kopen die enkel kado zijn. Briefkaarthouders. Grappige zonnebrillen. Ondeugende pennen. Grappig bestek. Flesopeneners in de vorm van een fles. Verbazend veel uurwerken: in de vorm van een dier, in de vorm van een futuristisch voertuig, zolang het maar niet op een klok lijkt.
Het krijgen van een kado uit een kadowinkel is minder beledigend dan het krijgen van een cadeaubon, maar het geeft wel haarfijn het onvermogen van de gever aan. Schenken is namelijk een kunst. Men heeft er talent voor of niet. Het is mooi als je goed piano kunt spelen, het bereiden van een lekkere maaltijd is ook belangrijk, maar het geven van de juiste cadeau’s is een onderschatte kunst. Het is mogelijk om iemand met het juiste cadeau de adem te benemen. Eén keer heb ik meegemaakt dat iemand in tranen uitbarstte - maar goed, toen betrof het een witgouden ring met een vierentwintig karaats diamant erin. Cadeau’s van die orde van grootte hebben meestal wel het beoogde effect.
Het is natuurlijk geen kunst om met diamanten en Ferrari’s te strooien. Het is met hagel schieten: je raakt altijd wel wat. De begaafde schenker doet het met minder, maar schiet precies raak. Hij geeft de ontvanger het gevoel dat ze iets krijgen wat tot dan toe aan hun leven heeft ontbroken. Nu het Hebzuchtseizoen met rasse schreden nadert geef ik daarom enkele tips voor degenen die weten dat het zaliger is te geven dan te ontvangen.
- Koop ook cadeau’s als de gelegenheid er nog niet is. Om de een of andere reden zijn in Mei altijd de beste kerstcadeau’s in de aanbieding.
- Als een cadeau is aangeslagen: koop het in tienvoud, dan zit je voorlopig goed. Hou wel bij welke jubilaris wat heeft gekregen, twee keer hertzelfde cadeau geven is even slecht voor je reputatie als kraaiend van plezier worden aangetroffen op een waterfiets.
- Geef nooit iets dat je zelf zou willen hebben. Dan heb je namelijk een rotavond, verduisterd door jaloezie.
- Schat bij het kiezen de smaak van een vrouw altijd iets hoger in dan die in werkelijkheid is, en die van een man iets lager. Ze zullen je beiden dankbaar zijn.

jaeggi om 03 oktober 2007 10:59