« ik weet niet of dit poëzie is maar verontrustend is het wel | Main | nog meer regen »

19 juli 2007

weerbericht: regen

Tosca telde haar liters.
Het was begonnen met de milieu-special van haar favoriete glossy, waarin stond dat elke West-Europeaan tussen de 134 en 138 liter water per dag gebruikte. Bespottelijk, was haar eerste gedachte. Alles bij elkaar dronk ze misschien twee liter per dag. Dan was er natuurlijk de douche, drie keer per week, misschien vijftig liter per keer. Alles bij elkaar kwam ze zo nog niet aan 200 liter per week.
Ze zette glimlachend theewater op en besloot nu echt nooit meer te geloven wat die stomme bladen zeiden. De horoscopen klopten ook van geen kant, en de tips voor het vinden van een nieuwe liefde waren waardeloos.
De theeketel begon te fluiten. Terwijl ze het water opschonk dacht ze: wacht even, dit is óók waterverbruik. Ze kreeg er een kleur van. Even later, toen ze de wc doortrok, overviel haar dezelfde gedachte. ‘s Avonds bij de afwas nog een keer. Ze zette haar bord in het droogrekje naast haar wijnglas en haar koffiemok, liep naar de computer en voerde de zoekterm ‘waterverbruik’ in.
Het was nog erger dan ze gedacht had.
Het waterverbruik van West-Europeanen naderde de 150 liter per dag. Overal ter wereld dreigden tekorten. Nederlanders dachten dat ze water in overvloed hadden, maar het tegendeel was waar. In de omgeving van Barneveld werd al water opgepompt dat 5000 jaar geleden als regenwater was gevallen! En intussen lieten Nederlanders vrolijk halfvolle vaatwassers draaien. Alleen Amerikanen waren nog erger: die verkwistten elk gemiddeld 700 liter per dag! Tosca’s wangen werden weer rood, van woede dit keer, maar toen las ze: ‘In Senegal is het gemiddeld watergebruik per persoon per dag nog geen 30 liter.’
Dat was het moment dat Tosca besloot voortaan haar liters te tellen.
Ze was verstandig genoeg het niemand te vertellen, zelfs niet haar beste vriend Jos. Die was weliswaar homo en dus gevoeliger dan de meeste mensen, maar ooit, toen ze hem vertelde van haar besluit veganist te worden had hij haar hard uitgelachen en geroepen: ‘Girl, dat red je nóóit!’. Bij hun eerstvolgende afspraak had hij expres gereserveerd in zo’n Argentijns biefstuk-restaurant, waar ze de hele avond niks anders had kunnen eten dan ijsbergsla.
Ze telde haar liters dus in stilte. Als ze in een restaurant ging eten, alleen, zoals ze zichzelf eens per week dwong te doen, probeerde ze bij elk gerecht te berekenen hoeveel water het gekost had. Ze nam er speciaal een rekenmachine voor mee. De productie van één kilo vlees kostte tonnen aan graan en dus belachelijk veel water, dat was een optelsom die je niet eens hoefde te maken - maar hoeveel moest je bijvoorbeeld voor vis rekenen? Zo’n paar sliptongetjes, hoeveel water zouden die verbruikt hebben? Wat kostte het groeien van de worteltjes? Hoeveel witte en rode druiven gingen er eigenlijk in één glaasje rosé?
Thuis gebruikte ze afwaswater om de wc mee door te spoelen. Ze liet haar kamerplanten verdrogen en bracht het douchen terug tot twee keer per week. Dan maar iets meer deodorant en parfum gebruiken, dacht ze opgewekt, tot ze op een avond op een website las dat de parfumindustrie meer water verbruikte dan alle ontwikkelingslanden bij elkaar. Ze gooide de shampoo in de vuilnisbak en bracht haar flesje eau de toilette (White Linen) en haar deospray (Odorex) naar de chemokar.
Na twee maanden had Tosca haar dagelijks waterverbruik teruggebracht tot 88 liter per dag.
Ze vond het nog steeds veel te veel. Ze schaamde zich als ze een glas water dronk, ze schaamde zich als ze met een natte washand haar oksels stond te deppen, en ze schaamde zich als ze de wc doortrok, al deed ze dat nog maar één keer per dag.
De bovenburen begonnen te klagen over luchtjes in het trapgat.
Tosca telde door: van 88 ging ze naar 75. Toen ze de 50-litergrens bereikt had vierde ze dat door zichzelf een literfles duur bronwater kado te doen. Ze lag daarna de hele nacht wakker met een schuldgevoel en een opgeblazen buik.
Maar als het regende was ze gelukkig.

(Dit is de laatste post voor de zomerstop. Ik ga A) een nieuwe band oprichten B) aan een nieuwe roman beginnen C) een nieuw recept voor ketchup ontwerpen D) naar de camping E) alle zes voorafgaande)

jaeggi om 19 juli 2007 23:31