« citaat van de dag | Main | ik weet niet of dit poëzie is maar verontrustend is het wel »

16 juli 2007

O 7- O 7- O7!

Het was een bijzonder etmaal.
Niet alleen trouwden honderden bruidsparen die graag een rekenkundig geruststellende datum in hun trouwboekje hebben, niet alleen werd de nieuwe Openbare Bibliotheek van Amsterdam op koninklijke wijze geopend, maar zaterdag 07-07-07 zag ook de wederopstanding van wijlen successchrijver en reisleider Boudewijn Büch.

- Boudewijn Büch? Opa, die is toch al bijna vier jaar dood?
- Dat dachten wij ook, mien jong. Maar lees eens wat er staat in dit feestelijke boekje, 'Ode aan de OBA'.
- 'In dit boekje brengt een aantal van Nederlands grootste schrijvers een ODE aan de bibiotheek als herinnering aan 070707, een prachtige dag voor de OBA, een begrip!' Hee, wat gek, Opa.
- Ja, mijn jongen. De laatste datum waaraan Boudewijn Büch een herinnering zou kunnen hebben is 23 november 2002. Maar in dit boekje is hij springlevend - o, wacht even, het betreft een dagboekfragment uit 1983 dat toevallig over een bibliotheek gaat. Niks ODE dus. Maar dit boekje is dan ook in elkaar gestoken door een hele rare meneer die (onder pseudoniem) hele rare boekjes schrijft. En die volgens zichzelf wel tot de allergrootste Nederlandse schrijvers moet behoren, want behalve dat hij door Boudewijn B. uitvoerig wordt genoemd in dat dagboek, staat hij met drie (3) verhalen in de door hemzelf uitgegeven bundel. Knul, wat heeft Opa altijd gezegd over uitgevers die zichzelf uitgeven?
- Dat dat hele enge meneren zijn? Net als die meneren die zeggen dat ze thuis een grote stapel Pokémon-plaatjes hebben die ik mag houden als ik even mee naar binnenga?
- Je bent een slimme knul. Kom, dan krijg je een Werther's Echte.
- En dit boekje, Opa?
- Leg maar in de kattenbak, jongen.jaeggi om 16 juli 2007 17:07