« contact | Main | goedemorgen, teleurgestelde volkskrant magazine-lezers »

13 januari 2006

den dolder

Gisteravond was ik op een voorleesavond van psychiatrische patiënten. In een leegstaand paviljoen op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder lazen een aantal mensen met psychische aandoeningen gedichten en verhalen voor (w.o. de eerder op dit weblog genoemde Bert Aben). De avond was georganiseerd door de dichter Menno Wigman, die drie maanden in Den Dolder verbleef - nee, niet als patiënt maar als 'writer in residence'. Wigman las zelf ook voor, evenals de geweldige Mustafa Stitou.
Nu zou het natuurlijk leuk zijn om te melden dat de gedichten van de gekke en de 'echte' dichters elkaar niet veel ontliepen. Zo was het niet. Wigman en Stitou waren het hoogtepunt van de avond, terwijl ze toch niets meer deden dan gedichten voorlezen die ik al kende.
Maar dat wil niet zeggen dat de patiënten niets gedenkwaardigs brachten. Hoogtepunt, behalve de verhalen van Bert Aben, waren voor mij de gedichten van Anton van Amerongen. Hij schrijft tamelijk traditioneel, met rijm en metrum, waardoor zijn gedichten misschien een wat ouderwetse indruk maken - maar hij las een gedicht over eenden dat ik niet snel zal vergeten.
Ik heb geprobeerd het op te zoeken op zijn site (die onverbloemd Depriman heet), maar ik kon het niet vinden. Dit wel:

Terugkeer van de langpootmug

Gelukkig is het weer eindelijk weer weer
de botten en gewrichten kraken niet meer
en de muggen zoeken hun olie in het bloed
dat ze prikken en zwaar geworden ziften.

Boon jaagt op een langpootexemplaar
dat in de lamp de Zon zoekt:
alle dingen zoeken het einde in het vuur
omdat het vuur de wereld is
het heelal is deelal van as en rook en bommen.

Boon heeft de mug
je hoort het brommen.

jaeggi om 13 januari 2006 11:26

Post a comment




Remember Me?