« lachen gedurende bijna een volle minuut | Main | reizigers »

07 oktober 2005

uitslag Surinamekwis

Lieve mensen, wat een overweldigende reacties kregen wij op onze quiz. Laten we snel naar de antwoorden gaan. Vraag 1: treef of trefoe is afgeleid van het Hebreeuwse tereifa: niet koosjer. Het is een erfelijk taboe. De treef kan gelden voor allerlei soorten voedsel, niet alleen voor watermeloen of varkensvlees. Het goede antwoord is dus A: een goede reden om je bord niet leeg te eten.
Vraag 2 was de eerste instinker: veel mensen zagen een bleekscheet voor een lekker hapje aan. Maar een bakra is een bleekscheet. Antwoord B.
BB met R was een hit van Max Woiski. Jaren later scoorde Trafassi (‘Grote wasjes/ kleine wasjes/ doe ze in je/ wasmasjien’ er nog een feesthitje mee, maar Max was de eerste. Antwoord A.
Fosi ye swari a awarra-ko, luku efua mang psa ie bakasei: Als je een awarapit inslikt, bedenk dan dat hij via de bil naar buiten moet. Antwoord B. Dat was het makkelijke deel, lieve mensen. Vanaf vraag 5 begonnen de eerste slachtoffers te vallen. 5 was een instinker, want alle antwoorden waren goed. Pom moet in laagjes, is koosjer, wordt bereid met margarine en wie zijn pomtayer zelf raspt (en niet ingevroren koopt in een winkel) wordt gek van de jeuk, als hij niet oppast. Bijna niemand had deze vraag goed.
Ook bij vraag 6 vielen ze als vliegen. Zet eens wat vaker muziek op in de keuken, mensen! Growling Tiger is toch geen merengue! Dat is een calypsozanger. En José ‘El Canario’ Alberto heeft vast wel eens een merengue gespeeld, maar hij is toch echt salsazanger. Net als Ruben Blades. De echte merengue moet je zoeken bij Eddy Orion, die zingt over Jimmy Lazarus. Na deze slachting zijn er minder dan tien kandidaten over. Het wordt spannend. Maar zullen we eerst even naar de prijzen kijken? Eerste prijs: een schitterende Suriname jaarkalender 2006. Tweede prijs: een kortingskaart voor een lekker exotisch etentje bij het beroemde Japanse restaurant Osaka in Amsterdam. Derde prijs: een exemplaar van het Volkskeuken-kookboek.
Bij de laatste vraag vroegen wij om moeilijkheden. Wij dachten dat het antwoord simpel was: spoel eerst het zoutvlees goed uit! Anders is het gerecht veel te zout. Maar natuurlijk hoort er ook een Madame Jeanette-peper in. En waren we de gedroogde garnaaltjes niet vergeten? En de bonen! Zwarte bonen, gele bonen, pompoen, piment, laurierblad, en liever trassi dan een maggiblokje. De kokosmelk! Voer voor een eindeloze discussie, maar dan zitten we hier morgen nog: we rekenen gewoon alle antwoorden goed. Daarmee zijn de winnaars van de Grote Suriname-quiz: 1. Christine Spelten, Purmerend. 2. Bastiaan de Boer. 3. V. Tuinman, Utrecht.
Gefeliciteerd! Over de uitslag kan gecorrespondeerd worden, maar niet met ons. Nyan switi!

jaeggi om 07 oktober 2005 10:49

Post a comment
Remember Me?