« zwemseizoen | Main | vrouw met lef »

30 augustus 2005

zwemseizoen (2)

'Het moet een bad in de open lucht zijn, liefst 's ochtends vroeg voordat er anderen komen. Er komt een beetje mist van het water. Als je op het startblok staat kijk je in een diepblauwe, visloze, octopusloze, bewegingloze kuip water. Heel even trekt er een rilling overheen, alsof het water ook aarzelt, omdat de eerste seconden, voordat je erdoor bent, altijd koud zijn. Vanaf je voeten loopt een zwarte streep naar het einde van het bad, de streep die je leidt, die je in je baan houdt.
Ik sta het liefst zo lang mogelijk te wachten voor ik duik. In ieder geval zwaaien mijn armen altijd naar voren net voordat ik besloten heb te duiken, mijn benen zetten af en ik probeer zoveel mogelijk meters zwevend af te leggen. Ik raak het water, mijn oren stromen borrelend vol en ik hoor mezelf hijgen binnen in mijn hoofd, van de eerste koude schok. Het hijgen verdwijnt en ik sla mijn armen uit en de baantjes beginnen, de trance van de eerste zwarte streep op de bodem die onder me doorglijdt en het aantikken en omkeren en het plezier van een verdronken spin of een dood kikkertje op de bodem van het bad, die je bij elk baantje weer tegenkomt.'

Uit Held van beroep (1999)

jaeggi om 30 augustus 2005 10:09

Post a comment
Remember Me?