« Schrijvers op de Parade presenteert: Tommy Wieringa | Main | Schrijvers en geld »

17 juni 2005

Schrijvers op de Parade presenteert: Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast (1981) is een goeie schrijver, maar laat hem niet in de buurt van je vrouw komen. Het laatste wat ik van de mijne hoorde was dat ze samen met hem onderweg was naar Ho‘olaule‘a Island om een zwemvliesverhuurbedrijf te beginnen.
Ernest was een van de ghostwriters van de verrassende islamitische thriller Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, en blies aldus Yusef el Halal het leven in. Zijn eerste roman heet Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen (Nijgh & Van Ditmar 2005) en is heel goed. Hier een kort stukje daaruit.

'Dit is niet verzonnen: we hebben de novembernacht meegemaakt waarop alle oliebollenkramen uit de grond schieten. Estelle had verteld dat ze vroeger als meisje op weg naar school elk jaar met verbazing naar de plekken had gekeken waar de dag ervoor nog niets te zien was geweest en nu grote kramen stonden. Alsof ze middenin de nacht met honderden tegelijk waren geland. Het had iets magisch.
We hebben in het donker op straat gestaan, wachtend op de twinkelende lichtjes die uit de lucht zouden komen, elkaar vasthoudend tegen de vrieskou. We hebben gebibberd, we hebben tranen in onze ogen gehad. We hebben onze adem gezien.
‘Vannacht komen ze. Vannacht zullen we het wonder meemaken.’
Ons geluk was groter dan alles in de wereld toen we van Anneke, de echtgenote van Teun, twee wit bepoederde warme oliebollen kregen. Teun wilde het eerst niet. Het was half zes in de ochtend, hij had honderdnegentig kilometer gereden.
‘Om negen uur zijn jullie de eerste,’ had hij gezegd.
Anneke is gezwicht voor onze ogen. ‘Kijk dan naar die schaapjes,’ zei ze. ‘Weet je nog…’
Teun keek voor zich uit, meer niet. Hij keek recht voor zich uit. Misschien zoals hij zijn hele leven mensen heeft aangekeken. Estelle moet hem hebben betoverd.'


Ernest op de Parade:
16 juni, Rotterdam (met Tommy Wieringa)
22 juni, Rotterdam (met Wilfried de Jong)
25 juni, Rotterdam (met Ronald Giphart)
7 juli, Den Haag (met Jack Nouws)
4 augustus, Amsterdam (met ...?)

Applaus!

jaeggi om 17 juni 2005 09:47

Post a comment
Remember Me?