« het mandarijnenprincipe | Main | haat »

26 november 2004

schrijven of leven

Ik wil schrijven maar ik wil ook leven.
Ik bracht vanmorgen wat boeken naar het antiquariaat, wat oude en wat nieuwe. De antiquaar (geen kwaad woord over die mensen: antiquaren en fietsenmakers zijn het zout der aarde) schudde bedroefd zijn hoofd: die Willem Brakman moest ik maar weer meenemen.
'Die Willem Brakman' is nog geen twee weken oud: J'accuse, een autobiografie. Om en nabij het veertigste boek van Willem Brakman, zijn allernieuwste, en zelfs het antiquariaat wil het niet meer hebben.
Hij schijnt een vaste kern van een paar duizend lezers te hebben.
Ik hoop het voor hem, voor zijn uitgeverij en voor die paar duizend die iets in stand houden dat kennelijk in stand gehouden moet worden.
Maar vandaag zal ik het gevoel niet meer kunnen afschudden dat schrijven en leven elkaar misschien uitsluiten.

jaeggi om 26 november 2004 12:02

Sluiten lezen en leven en schrijven elkaar uit? Had je het boek van Brakman gelezen of bracht je het maagdelijk naar de antiquaar?
Als je het niet gelezen hebt: waarom niet? En als je het wel gelezen hebt: wat vond je ervan?

Posted by: willy hilverda at 29 november 2004 15:03

Niet gelezen. Rond de 25e Brakman ben ik opgehouden.

Posted by: AJ at 03 december 2004 18:51